Imprimarea 3D – piesele imprimate la Sintron Kossel mini.

Una dintre principalele know – how de la începutul secolului XXI este considerat pe bună dreptate imprimarea 3D. Oamenii de știință au învățat cum să creeze modele 3D de orice fel până la mâncare și vase sangvine. La moment această tehnologie este încă destul de scumpă, dar faptul practic este că omenirea a făcut un progres tehnic imens în viitor, expresia „mașinile care imprimă mașini” acum nemaifiind văzută ca ceva ce ține de fantastic, pentru că astăzi imprimantei 3D îi este în putere să imprime o imprimantă 3D.

Astăzi pentru dispozitivele de imprimare 3D se folosește în calitate de materiale cel mai frecvent: Rășină fotopolimer, fir de plastic (PLA, ABS), pulbere ceramică, lut, compozite din plastic-lemn, plastic-carbon, plastic-celuloză etc.

Avantajele de bază a imprimantei 3D constă în aceea că fabricarea piesei se face în absența omului; excluzând nevoia de desenare sau calculare pentru fabricarea piesei. Cu ajutorul programelor se poate de privit la piesa care trebuie să fie executată din toate pozițiile, se poate de văzut mărimile reale, proporțiile, și încă de la etapa de modelare se poate de corectat deficiențele.

Procesul de imprimare este după cum urmează. Capul de imprimare se află pe sistemul de coordonate a imprimantei. Duza cap se deplasează pe coordonatele X și Y, împingând prin duză un anumit material. În timpul depunerii al celui de-al doilea strat se schimbă coordonata Z prin coborârea sau ridicarea platformei sau a capului.

Capul dozatorului

Duza este foarte fierbinte în timpul funcționării, iar porțiunea rămasă a extruderului trebuie să fie rece, altfel filamentul începe să se topească prea devreme. Prin urmare , între zona „rece” și „caldă” la capătul extruderului este așezată izolația termică de obicei din plastic rezistent termic. De asemenea pentru răcire se mai folosește adesea un ventilator sau două de răcire în dependență de necesitățile puterea acesteia.

Mai jos vă prezint modelele imprimate de mine la imprimanta 3D.

20160106_155914[1]

turbina 3d printer

piese 3d print

IMG_20151025_155229

eoliana 3d print

brelock

Valva Tesla imprimare 3D

Despre imprimarea 3d clipește prin bloguri, pe forumuri, pe la știri prin ziare pe ici, pe colo, dar pentru cei mai mulți oameni rămâne oarecum iluzoriu și de departe neclar ce reprezintă această industrie. Dar piața globală a 3d printerelor este într-o accelerată creștere iar peste 5 ani va atinge un volum de peste 15 mrld $. și este cel mai bine să te familiarizezi cu imprimarea 3D încă de pe acum în caz dacă este pentru domeniul activităților tale profesionale.

2 gânduri despre „Imprimarea 3D – piesele imprimate la Sintron Kossel mini.

  1. Foarte interesante şi modelele şi demo-ul!
    Cred că poate fi utilizată la machetarea unor instalaţii de procesare a energiei radiante (captatori solari, instalaţii de transfer termic şi sau de conversie în energie mecanică, etc.)

    Apreciază

    1. Deviza specifică imprimării 3d sună astfel ,, orice poți desena poți imprima”. Sigur ca se poate, limitarea mai mare pe care o văd mai mult este în materialele care se folosesc pentru imprimare, unele sunt slăbuțe la temperaturi scăzute, ridicate, se deformează, au microfisuri, iar în timp își spun cuvântul, dar pentru a face prototipuri modele, materialele care se utilizează la moment sunt perfecte.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.