Ce trebuie să știi despre dimensiunile indicatorului desen tehnic în funcție de standardele GOST și ISO?

Standardele GOST (ГОСТ) se referă la standardele tehnice naționale din Rusia. Dimensiunile indicatorului desenului tehnic sunt stabilite în conformitate cu standardele GOST 2.304-81 și GOST 2.305-68.

Potrivit standardului GOST 2.305-68, dimensiunile indicatorului desenului tehnic sunt următoarele:

Lungimea totală a indicatorului: 200 mm
Lungimea liniei de referință: 170 mm
Grosimea liniei de referință: 0,7 mm
Lungimea săgeții: 30 mm
Unghiul săgeții: 15 grade
Este important să se verifice standardele naționale relevante pentru dimensiunile indicatorului desenului tehnic în funcție de țara sau regiunea în care este utilizat.




Indicatorul desenului tehnic conform standardului ISO (Organizația Internațională pentru Standardizare) are următoarele dimensiuni:

Lungime: 34 mm
Lățime: 10 mm
Înălțime: 3,5 mm
Linie subțire: 0,25 mm
Linie medie: 0,35 mm
Linie groasă: 0,50 mm

Aceste dimensiuni sunt standardizate pentru a asigura coerența și uniformitatea desenelor tehnice la nivel internațional.

Standardele GOST și ISO au dimensiuni diferite pentru indicatorii desenului tehnic. De exemplu, pentru indicarea grosimii liniilor de contur, GOST utilizează o scală cu numere de la 1 la 10, unde 1 este cea mai subțire linie, iar 10 este cea mai groasă. În timp ce ISO folosește o scală cu linii cu grosimi diferite, de la 0.05 mm până la 0.5 mm.

Pentru indicarea dimensiunilor, GOST utilizează o combinație de numere și simboluri, în timp ce ISO folosește numere însoțite de simboluri specifice. De exemplu, în GOST, o dimensiune poate fi indicată ca „diametrul 6H10”, unde 6 este dimensiunea nominală și 10 este toleranța. În ISO, aceeași dimensiune poate fi indicată ca „Ø6” sau „diametrul 6 ± 0,1 mm”.

În general, este important să se folosească standardele adecvate în proiectarea și desenarea tehnică, astfel încât toți cei implicați să poată înțelege și interpreta cu ușurință informațiile din desene.

Pentru a obține mai multe informații despre indicatorii de desen tehnic conform GOST și despre utilizarea acestora în proiectarea tehnică, puteți urmări materialele de vizionare disponibile Aici

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.