Indicator desen tehnic după GOST.

Indicatorul în desenul tehnic – reprezintă partea desenului tehnic destinat identificării, înțelegerii și exploatării acestuia.
Amplasarea indicatorului – se face în colțul inferior dreapta al câmpului desenului în raport cu poziția normală de citire a desenului, sensul de citire al indicatorului trebuie să fie același cu sensul de citire al desenului.

Configurația indicatorului – se prezintă sub forma unui dreptunghi alcătuit din unul sau mai multe dreptunghiuri alăturate, lipite de chenarul formatului. De obicei forma și dimensiunile indicatorului utilizat în desenul tehnic se stabilesc prin standard (exemplu în Figura 1 – ГОСТ 2.304–81).

Figura 1

Informațiile indicative se referă la simbolul care indică metoda de proiectare, scara principală a desenului, unitatea de măsură a dimensiunilor liniare, dacă este diferită de milimetru. aceste informații nu sunt obligatorii, ele fiind trecute pe desen numai în cazul în care reprezentarea este mai puțin înțeleasă.
Informațiile tehnice se referă la: metoda de indicare a stării suprafețelor, a toleranțelor geometrice de formă și poziție relativă, toleranțelor generale referitoare la dimensiunile liniare și unghiulare, precum și la orice standard din acest domeniu (Indicațiile tehnice de obicei se indică deasupra indicatorului în imediata apropiere).
La trasarea indicatorului se folosește linia continuă groasă și linia continuă subțire.

Indicatoare conform GOST în limba română  pentru desene tehnice în Solidworks (apasă pe link și descarcă).

Un gând despre „Indicator desen tehnic după GOST.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.