Turbină eoliană cu ax vertical – Savonius.

Turbina de tipul Savonius a fost inventată de inginerul finlandez Sigurd J. Savonius în 1924 (Savonius S. Moară de vânt. Brevet S.U.A. CL 416/132 B nr. 1766765, 1930 ).

Turbina Savonius

Principiul de funcționare (cuplul aerodinamic) rezultă ca urmare a diferenței forțelor exercitate de vânt asupra părții concave sau convexe a palelor și pe de altă parte, ca urmare a devierilor succesive a curenților de aer pe pale. Turbina Savonius are o eficiență destul de scăzută (14%) comparativ cu alte tipuri de turbine eoliene cum ar fi Darrieus (32%) sau cele cu palete profilate însa simplitatea constructivă primează de multe ori în fața eficientei.
Deși turbinele cu axa vrticală au pierdut competiția, inginerii revin iarăși și iarăși la această schemă constructivă, cauza principală fiind următoarele două avantaje indiscutabile:

  • Generatorul, multiplicatorul și alte componente funcționale pot fi amplasate pe suprafața solului fără a folosi gondole (locașuri de amplasare a generatorului și transmisiilor) și turnuri masive.
  • Acestei turbine lipsește mecanismul special de urmărire a direcției vântului.
    Dar există mai multe soluții de îmbunătățire a performanțelor acestor turbine.

Eu m-am inspirat din construcția acestui model de turbină eoliană și am proiectat în programul Solidworks propriul model, vezi imaginile mai jos.

Aici poți vedea și modelul 3D al turbinei eoliene de tip Savonius.

Turbina Savonius vedere 1
Turbina Savonius vedere 2
Turbina Savonius vedere 3
Amplasarea motorului generator.

9 gânduri despre „Turbină eoliană cu ax vertical – Savonius.

  1. pana acum eram la curent doar cu modelul clasic avand cupele acelea semicirculare cu suprafata mare de captare
    chiar vreau sa realizez concret asa ceva la tara intr-o zona fara retea electrica
    ma gandeam la o serie de 2 sau chiar trei ansamble clasice pt a obtine 1kw
    stiti cumva care model e mai eficient,cel clasic sau acesta propus de dvs ?
    multumesc

    Apreciază

      1. M-am gandit si la o varianta de genul primei.
        Avantajele majore ar fi:
        -valorificarea celui mai slab curent de aer
        -plasarea la sol,constructie si intretinere mai usoara
        Marea problema e asigurarea instalatiei la vanturi f.puternice,care cred ca e rezolvabila printr-un sistem sistem mobil de control al suprafetei de captare[in afara de asigurarea puternica la sol].
        A doua varianta care mi-o sugerati e formidabila.Prima reactie a fost ca e prea complicata,dar la o analiza mai atenta mi-am dat seama ca nu e deloc,evident la dimensiuni mai mici decat cele prezentate.Are printre avantaje si pe acela al eliminarii totale a problemei vibratiilor care pot apare la sistemele verticale la vanturi puternice[si nu numai].
        Eu ma oprisem deocamdata la o varianta hibrida savonius-turbina spirala care am gasit-o la finlandezii de la Windside.Inglobeaza intr-un singur prototip principiile functionale ale tuturor celorlalte modele si probabil de aceea este atat de eficienta[cum sustin realizatorii,care mi se par f.seriosi].Este realizabila si solida[eventual usor modificata – spirala la 90gr. si nu 180];la o suprafata de captare rezonabila de 2mp[WS-2]asigura o medie anuala de~2kw/zi:
        http://www.windside.com/products
        Ramane de vazut cum se poate calibra perfect in conditii mestesugaresti,pt ca fortele portante implicate sunt mai complexe decat la o varanta clasica,dar in acelasi timp modelul mi se pare a fi mai maleabil din acest punct de vedere tocmai datorita formei si devierilor specifice.
        M-am mai gandit si la o varianta de Darrieus cu 4 pale spiralate pt.eficientizare,eventual cu un rotor Savonius in centru,desi aceasta e mai greu de realizat in conditii 100% gospodaresti.
        Daca mai intalniti si alte idei/linkuri trimiteti-le si mie.
        Multumesc frumos pt raspuns.

        Apreciază

  2. Atat timp cat sunt palete care vin in contra curentului de aer se produce o franare care diminueaza randamentul captatorului. Deci este necesara amplasarea unui ecran care sa dirijeze curentul de aer ce ar veni in dosul paletelor, inspre cavitatea paletelor active.

    Apreciază

  3. Buna ziua, deoarece am o casa in constructi intr-o zona cu vant cvasi-permanent, ma gandesc la o solutie de eoliana amplasata pe coama casei.
    Am vazut asa ceva la americani, pe youtube, acum vreo 10 ani, cand inca nu ma interesa subiectul. Acum youtube-ul l-a scos din primele 100-1000 de rezultate ale cautarii…
    Ce parere aveti? Ma gandesc ca sarpanta acoperisului actioneaza ca un difuzor, concentrand intensitatea curentului spre palele turbinei.
    Mai multe consideratii legate de ramdament/eficienta, structura de rezistenta… nu cunosc.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.