Parametrii schiței în Solidworks – Constrângeri (Relations) Dimensionale.

Dimensionarea schițelor în etapa de executare a schițelor în etapa de proiectare „Part”.

În mod obișnuit schițele se dimensionează în timpul realizării acestora. Totuși programul SolidWorks permite realizarea modelelor/blocurilor grafice de construcție chiar dacă schițele sunt definite incomplet. Atunci când se adaugă sau se modifică valoarea parametrilor dimensionali dintr-o schiță, aceste modificări se reflectă atât în modelul 3D cât și în desenul generat pe baza modelului 3D.
Accesul la funcția de creare a restricțiilor dimensionale:
– Meniul derulant (scris): click pe „Tools” >>> „Dimensions” >>> „Customize Menu”.

Figura 1

Figura 2

– Bara de scule „Sketch” >>> „Smart Dimension”:

Figura 3

Accesând funcția de creare a restricțiilor dimensionale din meniul derulant din start putem selecta opțiunea de cotare dorită. Selectând „Smart Dimension”, creăm restricții dimensionale de orice gen. Selectând, respectiv, „Horizontal Dimension” sau „Vertical Dimension”, plasăm cote (restricții) orizontale sau verticale.
Ordinate Dimension” – Dimensionarea în Coordonate – folosită cu scopul prezentării și executării piesei  în  sistemele de dirijare de poziție la strung-uri, mașini de găurit și de alezat în coordonate și de aici sunt două metode de deplasare ale organelor de lucru ale  strung-urilor:
Absolută – de la originea de coordonate;
Relativă – de la punctul precedent.

Pentru adăugarea unui parametru dimensional se apasă din caseta de instrumente „Smart Dimension” >>> apoi se selectează entitatea sau entitățile (două puncte, un punct și o segment de dreaptă, două segmente de dreaptă, un arc, o circumferință) care urmează a fi dimensionat după care se deplasează cursorul mouse-ului și se efectuează un click atunci când se ajunge în poziția dorită pentru plasarea dimensiunii (Figura animată 4 apasă și vezi).

Figura animată 4

  • Pentru modificarea unei dimensiuni existente:
    Se selectează dimensiunea dorită se apasă dublu click pe dimensiunea dorită. În urma acestei acțiuni se deschide caseta de dialog „Modify”. Se modifică valoarea în interiorul casetei și se apasă tasta „Enter”.

În mod implicit, când se dimensionează un arc de cerc sau un cerc în raport cu un alt element, programul ia în considerare centrul arcului sau al cercului.

  • Pentru dimensionarea lungimii unui arc de cerc:
    Se apasă click pe arcul de cerc sau se face câte un click pe capetele ale arcului de cerc;
    Apoi se deplasează cursorul până în poziția dorită și se e fectuiază un click pentru plasarea dimensiunii, atunci apare fereastra de dialog „Modify” îi atribuim dimensiunea dorită apoi apăsăm tasta „Enter” sau butonul OK.

Pentru dimensionarea circumferinței plasarea dimensiunii se poate face sun unghi – dimensiunea va fi reprezentată în formă de diametru:

Figura 5

Prin plasarea dimensiunii vertical sau orizontal, dimensiunea va fi reprezentată liniar:

Figura 6

Pentru modificarea unghiului amplasării dimensiunii liniare, selectăm dimensiunea, apoi deplasăm marcherul plasat deasupra textului cotei apucând punctișorul și îl deplasăm – pasul deplasării unghiulare este de 15 grade (Figura 7).

Figura 7

Reclame

2 Responses to Parametrii schiței în Solidworks – Constrângeri (Relations) Dimensionale.

  1. Pingback: Parametrii schiței în Solidworks – Constrângeri (Relations) Geometrice. «

  2. Pingback: Tutorial Solidworks – Exemplul 2 (video). «

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: