Inovații și Automatizări în SolidWorks

Inovații și automatizari

Statutul de leader câștigat de SolidWorks a făcut ca ceilalți competitori să adopte o serie de capabilități și facilități introduse pentru prima dată în SolidWorks,  motiv pentru care s-a decis protejarea acestora. Un exemplu este SolidWorks FeatureManager, interfața prin care utilizatorul are acces la toate informațiile necesare modificării sau adăugării de noi geometrii pe un model 3D sau desen 2D, pentru care SolidWorks Corporation deține un “U.S. Patent”. Această interfață a devenit un standard în proiectarea 3D și fost adoptată de majoritatea programelor CAD concurente cu SolidWorks.

“Smart Fasteners” este o automatizare introdusa pentru a  insera șuruburi, piulițe și șaibe odată cu crearea de găuri filetate, sau pentru înserarea ulterioară prin selectarea automată a standardelor și mărimilor în conformitate cu standarul și dimensiunile găurilor din ansamblu.

“Smart components” este o automatizare ce permite înserarea de componente în ansamblu, componenete ce “citesc” dimensiunile pieselor pe care se asamblează și se adaptează acestora. Un exemplu este înserarea unui O-ring pe un arbore. La inserare O-ring-ul isi adaptează geometria după diametrul arborelui și în același timp se înserează pe arbore canalul “necesar” acestui O-ring.

Capabilitati unice

SolidWorks se desprinde de competitori și prin introducerea de noi capabilități de la o versiune la alta, capabilitati unice pe piața programelor de proiectare mecanică tridimensională. Astfel în versiunea SolidWorks2001 a fost introdusă capabilitatea “Phisical Dynamics” de a simula funcționarea unui mecanism prin introducerea unui motor liniar sau circular putându-se astfel valida fucținonarea oricărui mecanisn. In SolidWorks2003 a fost introdus modulul gratuit COSMOSXpress, modul ce permite calculul static al pieselor prin metoda elementului finit. In versiunea SolidWorks2005 a fost introdus modulul gratuit MoldFlowXpress, modul destinat simularii injectiei materialului plastic, ce furnizeaza informatii pentru validarea locației punctului de injectie al materialului plastic.

In versiunea SolidWorks2006 a fost introdusă capabilitatea de a transfera încărcările rezultate în urma simulării unui mecanism catre modulul COSMSOXpress în vederea calculului static al fiecarei componente a mecanismului.

Toate aceste capabilități enumerate mai sus sunt disponibile la un preț comparabil cu cel al unui program de desenare 2D, alte programe 3D urmînd exemplul SolidWorks și introducând abia în acest an un modul similar cu COSMOSXpress, pentru celelalte capabilități neexistând concurent.

COSMOSWorks

Din anul 2001 când compania SRAC a fost achiziționată de Dassalut Systemes și a devenit o divizie a SolidWorks Corporation, soluțiile de analiză COSMOS destinate simulării virtuale a fost înglobată în linia de produse SolidWorks. Din acel moment, filozofia SolidWorks privind ușurința de utilizare a fost aplicată și produselor COSMOS, prin integrarea acestor produse în “fereastra” SolidWorks și modificarea modulului de lucru prin ușurarea accesului la toți parametrii specifici acestui tip de programe.

În acest moment COSMOSWorks Professional este singurul program de calcul cu element finit care este integrat intr-un program CAD –SolidWorks având disponibile urmatoarele module de calcul: static, flambaj, termic, vibrații proprii, “drop-test”, optimizare și module de calcul avansate cum ar fi calculul la oboseală și calculul neliniar.

Pentru calculul cinematic al mecanismelor a fost creat COSMOSMotion, program integrat ce ruleaza direct pe geometria SolidWorks și utilizează “motorul” MSC ADAMS, cel mai utilizat program de calcul cinematic din lume. COSMOSMotion interacționează cu COSMOSWorks fiind posibil transferul reacțiunilor, momentelor și rezemarilor rezultate din calculul cinematic către COSMOSWorks pentru a testa rezistența fiecarei componente a mecanismului.

COSMOSFloWorks, program de simulare a curgerii fluidelor, este la rândul său integrat în SolidWorks și poate la rândul său interacționa cu COSMOSWorks. Presiunile și temperaturile obținute în urma simulării curgerii fluidului (fie ele interioare sau exterioare) pot fi transferate catre COSMOSWorks în vederea unui calcul combinat, termic și static.

Integrarea în SolidWorks implică asociativitatea bidirectională între geometria SolidWorks și parametrii programelor de calcul cu element finit, fiind posibilă modificarea automată a geometriei după un calcul de optimizare sau invers, modificarea geometrie se propagă asupra parametrilor programului de calcul.

Reclame

One Response to Inovații și Automatizări în SolidWorks

  1. „Astfel, în anii ‘80-’90 cand proiectarea 3D se desfășura numai pe statii grafice și sistem de operare UNIX, proiectantul consuma 75-80% din timpul de lucru cu utilizarea programului și numai un procentaj de 20-25% din timp era alocat pentru proiectarea în sine. SolidWorks a schimbat aceasta proporție, ajungându-se în ultimii ani la un procentaj de 50% din timp alocat utilizarii programului si continuându-se cu scăderea acestui timp catre 25%.” Vai de mama lor! Le-a luat 30 de ani să coboare 30 de procente?:))
    … sau nu-i „coafează” să ușureze prea repede munca în SW, în ideea că proiectanții și managerii ar ajunge să utilizeze prea rar drăcia? Zic și eu, nu dau cu șopîrla… 😀

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: