Proiectul de execuție – Turbina Eoliană Savonius.

Proiectul rotorului acestei turbine este inspirat de la tipul de turbină Savonius în principal dar are elemente și soluții constructive de aranjare a palelor de la turbina Dareus.
De ce am ales să fac această formă constructivă?
Din motivul că prezintă o serie de avantaje și acestea sunt:
1. Este simplă în construcție, adică și tehnologia de execuție a palelor este relativ simplă și fiabilă.

2. Se poate de realizat de către amatori constructori din materiale la îndemână, cu tehnologii simple.

3. Are un număr redus de elemente mobile, fără a fi necesar elemente sau dispozitive de orientare după vânt (răspunde la vânt din orice direcție).

4. Are un bun demaraj la viteze mici ale vântului și sunt silențioase.

5. Oferă posibilitatea fixării palelor în mai multe poziții, contribuind la diminuarea cerințelor de rezistență și rigiditate față de acestea.

6. Asigurarea condițiilor lejere de asamblare și montare a turbinei eoliene.

7. Cost minim de fabricație și instalare și deservire.

Această turbină este construită din următoarele elemente constructive:

Captatorul Eolian – se află în partea superioară a construcției mai este numit rotorul și este compus din sistemul de pale, încastrate într-un butuc care se pot roti împreună cu axul vertical.

Elicele/Palele –  sunt organele de lucru care transformă puterea și energia vântului în în mișcarea de rotație a turbinei.

Brațele palelor – Sunt destinate pentru prinderea și fixarea palelor, și tot odată sunt folosite la transmisia puterii primite de la pale.

Butucul – este intermediarul care are funcția de a prinde brațelor palelor de axul vertical, și tot odată mai poate fi destinat pentru menținerea momentul forței de torsiune pentru ca rotația captatorului să fie prelungită.

Axul și roata pentru curea – sunt destinate pentru a transmite momentul motor primit de la captatorul eolian fără să-i modifice rotațiile lui.

Iar aici poți descărca modelul proiectului de turbină eoliană cu ax vertical în format PDF executat și proiectat în programul de proiectare asistat de calculator Solidworks.
Data viitoare voi veni cu execuția elementelor componente și imagini foto cu ceea ce sa primit la mine.
Pentru orice neclarități voi fi pe aproape ca să-ți răspund.

5 gânduri despre „Proiectul de execuție – Turbina Eoliană Savonius.

  1. Interesantă abordare! Ai făcut cumva şi o modelare a curenţilor de aer?
    am văzut un model de curgere interesant la Savonius. Ceea ce ar fi interesant de studiat, este forma curenţilor în secţiune verticală. Acolo cred că există un potenţial suplimentar, care cred că poate fi exploatat. Dacă arhetipul este un turbion emergent, acolo se pierde energie. Dacă este un turbion convergent, acolo se poate câştiga cu câteva procente, functţie de proiecatea rotorului. Mă gândesc la turbinele cu aburi, în trepte.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.